Játszani is engedd...

Mit teszel, ha gyermekednek a foci az erős oldala? Beíratod egy balettiskolába?

Ha szépen énekel, akkor trombitát veszel neki?

És amikor felfedezed, hogy gyermeked remek novellákat ír, akkor számítógép programozót kezdesz nevelni belőle?

Természetesen egyiket sem feltételezem Rólad, hiszen ezek kitalált, abszurd esetek.

Csak a felesleget kell levenni

Mit csinál egy szobrász, amikor szerez egy jókora márványtömböt? Körbevizslatja, megnézi nem repedt-e valahol és megálmodja, mit lehetne faragni belőle.

Mihez kezd egy jó szülő, amikor "kezébe kap" egy gyereket? Ha nem is tudatosan, de elkezdi figyelni, mit tud, miben erős a gyerek és miben nem. Mindenkinek van gyengéje is, erőssége is. De nem mindegy, hogy melyik tulajdonság van jobban szem előtt!

Egy (nem is olyan) apró hiba

Nekem is vannak gyenge pontjaim. Hogy csak a legszembetűnőbbet említsem, van egy kis súlyfeleslegem.

Azon gondolkodom, mi lenne, ha csak ez határozná meg az életem. Mi lenne, ha csak akörül zajlana az életem, hogy én vagyok a "kövér ember", ha a környezetem szerint csak ez lennék én, csak ennyi, csak az a zsírpárna az övem fölött. Ha csak azzal foglalkozna a családom, a munkatársaim, az ismerőseim, hogy hogyan lehetne engem lefogyasztani. Ha mindenki csak különböző fogyókúra-módszereket ajánlana. Ha mindenhol kalória-táblázatokat nyomnának a kezembe. Ha a feleségem elvégezné a dietetikus nővér-képzést, hogy irányítani tudja az étkezésem. Ha a fiam állandóan futni hívna, sejtetve, hogy nevelő célzattal teszi...

Elképzelem, és elborzadok.

Milyen élet lenne az, ahol csak a gyengeségeink határoznak meg minket? Lehetne abban az életben öröm, boldogság?

Nem mondom, hogy nem kell foglalkoznunk a gyengeségeinkkel. Természetesen kell. Én is járok sportolni, hetente többször is, és figyelek arra is, hogy mit eszem. (Na jó, próbálok figyelni...) De nem ez az életem. Sokkal fontosabb, hogy a gyermekeim apja, a feleségem férje vagyok, hogy szeretem a munkám, hogy szeretek kirándulni, utazni, hogy szeretek olvasni, barkácsolni, fotózni. Azok a dolgok határozzák meg az életem, amiben jó vagyok, amiket szeretek csinálni.

Csak diszlexiás?

Ugyanígy van ezzel a diszlexiás gyerek.

Igen. Diszlexiás. Problémái vannak a tanulással. Másoknak jobban megy az olvasás. De ez nem ő. Ő nem csak ez.

Ő jól rajzol, szépen énekel, ügyesen zongorázik, jól táncol. Ő a legjobb focista, kiváló gyurmaszobrokat készít, vagy ő az egyetlen az osztályban, akinek saját kiskertje van az udvar végén, ahol növényeket nevel. Szuper matekból, bárkit megver kosárra dobásban, kérés nélkül bevásárol a nagymamának. Ez Ő.

Van benne valami, amiben jobb, mint mások, amiben több, mint az osztálytársai, a barátai. Csak észre kell vennie, meg kell találnia ezt a képességet.

Legyél képesség-felfedező

Engedd gyermeked játszani, sportolni, barkácsolni, új területeket felfedezni. Engedd, hogy Ő maga találja meg azt, amit szeret csinálni. És amit szeret csinálni, abban nagy valószínűséggel tehetséges is lesz.

Hidd el, szülőként is jobb, ha teret adsz gyermekednek, ha engeded, hogy felfedezze képességeit. Jobb érzés egy valamiben - mindegy, miben - tehetséges gyermek anyjának, apjának lenni, mint egy rossz tanuló, gyenge képességű gyerekének. Ha örökké elégedetlen vagy gyermekeddel, ha mindig csak a problémákat, a nehézségeket veszed észre, akkor nemcsak a saját életedet nyomorítod meg, hanem gyermekedét is! Ez a Te választásod, csak rajtad múlik, hogy mit szeretnél látni gyermekedben!

Igen, vannak gondok, vannak nehézségek, foglalkozni is kell velük, de nem szabad megengedni, hogy ezek a problémák elnyomjanak, megkeserítsenek Titeket. Gyermekednek sikerélményre, önbizalomra van szüksége. El kell fogadnia önmagát, szeretnie kell saját magát ahhoz, hogy boldogan élhessen.

Van, ami ennél fontosabb?

 

Jobb iskolai eredmények öt hét alatt!

Fejleszd gyermeked tanulási képességét gyorsan, és már most júniusban látni fogod az eredményeket a bizonyítványban!


Blog

Cikkek és érdekességek a képességfejlesztésről és a gyereknevelésről


Blogajánló

Speciális nyelvi zavar

Gyakran tapasztalom, hogy a problémás tanulókat gyakran túl hamar rossz tanulónak könyvelik el, pedig lehet, hogy a dolog hátterében a beszédfejlődést érintő zavarok állnak. Ma arról olvashatsz, hogy mi áll a beszédfejlődés problémáinak hátterében.

Gyurmázás a szebb írásért

A diszgráfiás gyermekek kézügyességét nagyon jól lehet gyurmázással fejleszteni. Ma egy egyszerű figura elkészítésének módjáról olvashatsz.

Játszani is engedd...

Mit teszel, ha gyermekednek a foci az erős oldala? Beíratod egy balettiskolába? Ha szépen énekel, akkor trombitát veszel neki? És amikor felfedezed, hogy gyermeked remek novellákat ír, akkor számítógép programozót kezdesz nevelni belőle?

A diszlexia érzelmi oldala

A diszlexia nem csupán gyermeked olvasási, írási képességét és általában a tanulás minőségét befolyásolja, hanem hatással van gyermeked lelki egészségére is. Valójában az érzelmi következmények sokkal hosszabb távon hatnak, és jóval nagyobb problémát

Kitüntetett figyelem

A gyermeknevelés egyik legidőigényesebb része a figyelem. Sokszor éppen akkor van gyermekünknek a legnagyobb szüksége a figyelemre, amikor egyáltalán „nem alkalmas”, amikor minden porcikánk tiltakozik ellene, amikor fáradtak vagyunk, vagy ezer más


Eszed tokja.hu
Varázsbetű-Bodzavár együttműködés