Kitüntetett figyelem

A gyermeknevelés egyik legidőigényesebb része a figyelem. Sokszor éppen akkor van gyermekünknek a legnagyobb szüksége a figyelemre, amikor egyáltalán „nem alkalmas”, amikor minden porcikánk tiltakozik ellene, amikor fáradtak vagyunk, vagy ezer más dolgunk van.

A kitüntetett figyelem azt jelenti, hogy a szülő teljes lényével a gyermeke felé fordul. Ilyenkor gyermeked érzi, hogy őszintén szereti, hogy jár neki az osztatlan figyelmed, hogy Téged érdekel ő, és ami vele történik, ami benne lezajlik.

Nem csodaszer! Vagy mégis?

A gyermeknek éreznie kell, hogy egyedülállóan fontos szülei számára. Hiszen ki másnak lenne fontos? Az osztályban másik harminc emberrel osztozik a tanítók, tanárok figyelmén.

Társai nem igazán kíváncsiak rá, csak ha valami „menőt” produkál. Édesanyjához azonban bármikor odamehet, akkor is, ha fél, ha bizonytalan, ha megbántották, ha haragszik, vagy éppen szerelmes. És édesapja mindig kész tanácsot adni neki, ha erre van szüksége.

Sajnos keveseknek van része ilyen kiváltságban, pedig hihetetlen változásokat képes előidézni a gyermekben ez a megtapasztalás, ez az érzés.

De miért olyan fontos ez az érzés?

A figyelem döntő jelentőséggel bír az önbecsülés fejlődése szempontjából, emellett befolyásolja a kapcsolatteremtő képességet. Kutatások alapján az is kiderült, hogy a magasabb önértékeléssel rendelkező gyerekek kreatívabbak. Amellett, hogy a figyelemre méltatott gyermek felszabadultabb, boldogabb, az esélyei is megsokszorozódnak.

Ismert tény, hogy a magabiztos ember könnyebben ér el sikereket. Akit folyamatosan kudarcok érnek, annak önértékelése is csorbát szenved. A siker sikert szül, a kudarc újabb kudarcokat. Éppen ezért a kialakulóban lévő énképpel és önértékeléssel rendelkező gyermekeknek égető szükségük van szüleik kitüntetett figyelmére.

Amit semmi sem pótolhat

Sokan, akik ezt nem ismerik fel, megpróbálják betölteni gyermekük figyelem iránti igényét valami más, kevésbé időigényes pótlékkal. Ajándékokkal halmozzák el, minden vélt kívánságát teljesítik.

Mi ezzel a baj?

Az ajándék jó és szép dolog, de nem pótolhatja az időt, az odafigyelést, ami létszükséglet. Ahogy az éhes gyermeknek sem cukorkát, hanem kenyeret adunk, a didergő embernek pedig kabátot, és nem nyakkendőt.

Mi történik, ha ezt a figyelmet a gyermek nem kapja meg szüleitől?

A figyelem létszükséglet gyermeked számára. Ha nem Tőletek, a szüleitől kapja meg, akkor megpróbálja másnál megszerezni. Felhívja magára a figyelmet az osztályban, a tanórán. Ha nem megy ügyességgel és érdemekkel, akkor megy rosszalkodással, hangoskodással. Csak figyeljen végre valaki oda rám! „Mert én itt vagyok! Valaki vegyen észre! Figyeljenek rám!” És amikor ezeket a késégbe esett segélykiáltásokat nem halljuk meg, akkor elkönyveljük a gyerekeket balhésnak, zűrösnek, összeférhetetlennek, hiperaktívnak, miközben ő csak a jogos jussát követeli – néha meglehetősen erőszakosan.

A gyerekek egy másik csoportja, aki azt látja, hogy nem figyelnek rá, éppen ellenkezőleg reagál. Úgy érzi, ő nem fontos, csak a külsőségek számítanak, elveszti lába alól a talajt, érzelmi és lelki fejlődése lelassul. Nem alakul ki benne az egészséges magabiztosság, visszahúzódóvá válik, nehezen barátkozik, hamar feladja a küzdelmet. Túlságosan függ másoktól, ezáltal kiszolgáltatottabbá válik.

Egy kis önvizsgálat

Tehát mielőtt gyermekünk viselkedéskultúrájának elemzésébe kezdenénk, álljunk meg egy percre és tegyük fel magunknak a kérdést:

Mi a fontossági sorrend az életemben?

Van elég időm a gyermekemre?

Hányadik helyen áll az életemben?

Ismerem őt egyáltalán?

Mikor beszélgettem vele utoljára úgy, hogy őt hallgatom, és nem én beszélek neki?

Gondolkodj el egy pillanatra! A Te gyermeked hogyan hívja fel magára a figyelmedet, amikor úgy érzi, nem kap eleget?

 

Jobb iskolai eredmények öt hét alatt!

Fejleszd gyermeked tanulási képességét gyorsan, és már most júniusban látni fogod az eredményeket a bizonyítványban!


Blog

Cikkek és érdekességek a képességfejlesztésről és a gyereknevelésről


Blogajánló

Speciális nyelvi zavar

Gyakran tapasztalom, hogy a problémás tanulókat gyakran túl hamar rossz tanulónak könyvelik el, pedig lehet, hogy a dolog hátterében a beszédfejlődést érintő zavarok állnak. Ma arról olvashatsz, hogy mi áll a beszédfejlődés problémáinak hátterében.

Gyurmázás a szebb írásért

A diszgráfiás gyermekek kézügyességét nagyon jól lehet gyurmázással fejleszteni. Ma egy egyszerű figura elkészítésének módjáról olvashatsz.

Játszani is engedd...

Mit teszel, ha gyermekednek a foci az erős oldala? Beíratod egy balettiskolába? Ha szépen énekel, akkor trombitát veszel neki? És amikor felfedezed, hogy gyermeked remek novellákat ír, akkor számítógép programozót kezdesz nevelni belőle?

A diszlexia érzelmi oldala

A diszlexia nem csupán gyermeked olvasási, írási képességét és általában a tanulás minőségét befolyásolja, hanem hatással van gyermeked lelki egészségére is. Valójában az érzelmi következmények sokkal hosszabb távon hatnak, és jóval nagyobb problémát

Kitüntetett figyelem

A gyermeknevelés egyik legidőigényesebb része a figyelem. Sokszor éppen akkor van gyermekünknek a legnagyobb szüksége a figyelemre, amikor egyáltalán „nem alkalmas”, amikor minden porcikánk tiltakozik ellene, amikor fáradtak vagyunk, vagy ezer más


Eszed tokja.hu
Varázsbetű-Bodzavár együttműködés